Iedere woning is voorzien van glas in ramen en deuren. Glas is echter in veel soorten te koop, dus hoe kiest u nu het glas dat het beste bij uw huis past? Is duurzaamheid belangrijk, of vooral esthetiek? Kijk altijd eerst goed wat er allemaal verkrijgbaar is voordat u uw keuze maakt.
Enkel glas
Er bestaat om te beginnen een groot verschil tussen enkel en dubbel glas. Tegenwoordig wordt nagenoeg iedere woning van dubbel glas voorzien omdat dit beter isoleert, zowel qua geluid als warmte. Bij oudere woningen komt echter enkel glas ook nog vaak voor. Enkel glas bestaat slechts uit een enkele laag waardoor het niet of nauwelijks isoleert. Daarnaast loopt u ook kans dat het eerder breekt. In nieuwe woningen wordt er dan ook amper meer gebruik van gemaakt en veel mensen laten het enkel glas vervangen door dubbel glas. Dit levert u veel besparingen op in de stookkosten en loont zeker de moeite om te doen. Omdat de vraag naar enkel glas kleiner is dan die naar dubbel glas is enkel glas tegenwoordig ook duurder in aanschaf.
Dubbel glas
Dubbel glas wordt tegenwoordig in iedere nieuwe woning geplaatst. Het bestaat uit minimaal twee lagen glas die door middel van een buisje met elkaar verbonden zijn. Tussen de twee lagen zit ruimte waarin lucht of gas kan zitten. Hierdoor werkt het glas isolerend en houdt u de warmte van het stoken binnen maar blijft de warmte op hete dagen ook beter buiten. Dubbel glas bestaat in verschillende soorten waaruit u een keuze kunt maken. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan thermopane glas of HR+ glas.
Draadglas
Draadglas is een voorbeeld van enkel glas dat voorzien is van draden erdoorheen. Deze kunt u ook zien lopen door het glas. De draden zijn niet bedoeld om het glas steviger te maken maar zorgen ervoor dat het glas bij elkaar blijft wanneer er een breuk ontstaat. Op die manier valt niet meteen alles uit elkaar en blijven de glasscherven bijeen. Draadglas behoort tot de categorie veiligheidsglas.
Gehard glas
Gehard glas is een voorbeeld van enkel glas. Het gaat hierbij dus om een enkele plaat. Het glas is echter wel sterk omdat het op een speciale manier gemaakt is. Gehard glas wordt tijdens de productie tot hoge temperaturen verhit en daarna snel afgekoeld. Op die manier ontstaat er spanning op het glas waardoor dit een stuk sterker wordt dan regulier enkel glas. Dit maakt gehard glas zeker vijf keer zo sterk als normaal enkel glas. Gehard glas wordt vaak toegepast in douchedeuren of als balkonafscheiding. Dan zit er toch een glazen deur in waar u doorheen kunt kijken maar deze loopt minder snel kans op breuken.
Gelaagd glas
Gelaagd glas is dubbel glas. Het bestaat uit minimaal twee lagen die aan elkaar zitten. Tussen de lagen in zit een kunststof folie. Deze folie zorgt ervoor dat het glas extra stevig is en minder snel breekt maar ook dat het in geval van een breuk niet direct in honderdduizend stukjes uit elkaar valt. De scherven blijven dan bij elkaar zitten. Dit soort glas kan voor deuren en ramen gebruikt worden die extra verstevigd dienen te zijn maar wordt met name toegepast bij autoruiten.
Brandwerend glas
Een speciale vorm van veiligheidsglas is brandwerend glas. Dit glas kan in particuliere woningen gezet worden maar vindt u met name terug in bedrijven. Als er brandwerend glas in ramen en deuren zit kan dit een snelle verspreiding van de brand tegen gaan. Het zorgt er namelijk voor dat het vuur langer tegengehouden wordt en minder snel rondgaat in een gebouw. Op die manier krijgt u de kans er veilig en snel uit te raken in het geval dat er brand uitbreekt. Brandwerend glas is kostbaar in aanschaf maar het biedt wel meer veiligheid.
Plexiglas
Plexiglas is geen glas ook al wordt dat door de naam geïmpliceerd. Het wordt gemaakt van kunststof en is vele malen sterker dan gewoon glas en makkelijker te bewerken. Door de stevigheid ervan wordt het vaak gebruikt voor de ramen van caravans, als voorzetraam of als windscherm in de tuin. Het is volledig doorzichtig zodat u er net zo makkelijk doorheen kunt kijken als bij echt glas.
Bron: Glashandelgids.nl